Hoe win jij (bijna) elk potje schaken?!
Schaken is een leuk, maar uitdagend spel. Het kost ervaren schaakgrootmeesters jaren voordat zij zo goed zijn. Maar met onderstaande tips maak jij als beginner zeker kans op de winst!
- Ken de verschillende speelstukken
De koning is het meest waardevolle stuk op het schaakbord, zonder koning verlies je het spel. Maar ken je ook de waardes en bewegingen van de andere stukken? Zorg dat je deze eerst uit je hoofd kent, voordat je aan een spel begint. De verschillende speelstukken in een schaakspel zijn: Koning, Koningin, Toren, Loper, Paard en Pion.
- Bepaal een goede openingszet
Je kunt met verschillende openingszetten aan een spel beginnen. Denk hier vooraf goed over na, want dit is vaak bepalend voor het hele spel. Wit begint, en zal dus het initiatief nemen. Zwart is meer afwachtend, en zal een moment moeten vinden om het initiatief over te nemen.
Een sterke opening komt vaak neer op het beschikbaar maken van sterke stukken. Hoe meer schaakstukken je vrij kunt bewegen, hoe meer kans je maakt om de tegenstander te verslaan. Tip: Verplaats nooit hetzelfde stuk 2 keer achter elkaar, tenzij dit niet anders kan.
Er zijn een aantal complexere openingen, die je als beginner kunt leren om zo sterk te beginnen.
- De Spaanse opening, hiermee zet je de lopers snel in aanvallende positie. Zet de pion voor de koning (de koningspion) twee velden vooruit, en zet daarna je paard op F3. Dit creëert een opening voor de loper, waarmee je direct kunt aanvallen.
- De Koningsgambiet, zet de koningspion naar voren, en wacht het aanvallen van de tegenstander af. Deze zal denken veel ruimte te hebben, maar in de praktijk valt dat vies tegen!
- De Damegambiet (Queen’s Gambit), verplaats de dames pion naar voren, en lok de tegenstander uit hierop te reageren. Zodra dit gebeurt, breng je de loper in stelling en controleer je hiermee het centrum van het bord.
- Houd het centrum van het bord onder controle
Het spel speelt zich voornamelijk af op het centrum van het spelbord. Des te meer stukken je hier vrij kunt laten bewegen, de meer potentie er zit in je spel. Je hebt dan meer mogelijkheden om aanvallen op te zetten, en andere stukken te slaan. Je kunt het centrum controleren door veel stukken naar voren te verplaatsen, of door via de zijkanten het centrum te controleren.
- Voer een rokade uit
Rokeren is erg handig voor de beginnende speler, omdat het een zeer verdedigende zet is. Bij een rokade wisselt de koning met de toren van positie. Dit kan alleen als beide stukken nog niet hebben bewogen. Zorg dat de ruimte tussen koning en toren vrij komt door de loper en het paard te verplaatsen (en mogelijk ook de koningin). Als deze ruimte er is, kun je de stukken van positie wisselen. De koning staat ‘veilig’ in het hoekje van het bord, er zijn nu minder kanten van waar kan worden aangevallen. Daarnaast komt de toren vrijer beschikbaar, win-win!
- Denk vooruit
Hoewel het lastig is, is vooruit denken de sleutel tot de winst! Bepaal jouw eigen zetten, en probeer de tegenstander het bos in te sturen. Zo behoudt je het initiatief, en zul je het de tegenstander erg lastig maken.
- Gebruik een instructieboekje
Nog niet zeker over jouw vaardigheden als schaakspeler? Houdt dan een instructieboekje bij de hand. In de schaakset van Allerion is een uitgebreide handleiding toegevoegd die jou de juiste tips geeft om een schaak potje te winnen! Daarnaast is dit een luxe schaakset, met mooie houten stukken en hoogwaardige afwerking. Perfect voor de beginnende, en ervaren schaakspeler!